• Wersja polska
  • English version
2014-03-04

Zawód: kucharz

Znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Dobry kucharz ma dziś nawet szansę zostać gwiazdą telewizji.

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów, i półproduktów kulinarnych. Zajmuje się także przechowywaniem żywności, sporządza i ekspediuje potrawy i napoje.

Niegdyś szef kuchni, schowany na zapleczu punktu gastronomicznego, tworzył dania według jasno sprecyzowanych przepisów. Dziś kucharze mają większą swobodę w wykonywaniu potraw, zawsze do przepisu mogą dodać szczyptę inwencji twórczej. Obecnie samo gotowanie wyszło z kuchennych czterech ścian i święci triumfy popularności za sprawą mediów, programów kulinarnych, zawodów w gotowaniu czy metamorfoz lokali gastronomicznych. Kuchnia staje się coraz bardziej nowoczesna, oprócz typowo tradycyjnych potraw polskich na stołach goszczą dziś potrawy przyrządzane z przepisów zaczerpniętych z różnych stron świata.

Aby kształcić się w zawodzie kucharza, kandydat powinien posiadać wrażliwość estetyczną i smakową, podzielność uwagi, zręczność ruchów, refleks, wytrzymałość na długotrwały wysiłek, powinien też czuć się odpowiedzialnym  za zdrowie ludzi spożywających przygotowane przez niego potrawy. Przydatne są uzdolnienia plastyczne, które wykorzystuje się przy projektowaniu rozmieszczania potraw na półmiskach czy dekorowaniu różnorodnych wyrobów kulinarnych.
Zawodowym kucharzem może zostać przede wszystkim osoba kształcąca się w jednej ze szkół gastronomicznych na poziomie zawodowym,  licealnym jak i wyższym. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość kształcenia na kwalifikacyjnym kursie. Obecnie szeroko dostępne są wszelkiego rodzaju kursy, szkolenia i warsztaty kulinarne – dobre przede wszystkim dla młodych praktyków tego zawodu, ale także dla każdego, kto chciałby się dokształcić i poznać nowe techniki czy gastronomiczne trendy.

Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Plusy i minusy pracy kucharza

Plusy zawodu kucharza:
• Duże zapotrzebowanie na kucharzy;
• Darmowe posiłki;
• Możliwość próbowania, eksperymentowania w kuchni, rozwijania swojej kreatywności;
• Możliwość zostania gwiazdą w swojej pracy – w przypadku gdy dania kucharza spotykają się z uznaniem ze strony odbiorców;
• Dużo podróży, obcowanie z naturą – to część pracy uznanych kucharzy

Minusy zawodu kucharza:
• Praca stojąca, w pomieszczeniach zamkniętych, o wysokiej temperaturze, wilgotności i hałasie;
• Praca wymagająca częstego chodzenia oraz podnoszenia i przenoszenia np. produktów, ciężkich naczyń;
• System zmianowy pracy, praca w niedzielę i święta;
• Godziny pracy mogą ulegać wydłużeniu szczególnie w sezonie turystycznym, z uwagi na zwiększoną liczbę klientów korzystających z usług gastronomicznych;
• Kucharze często narzekają na problemy zdrowotne: kłopoty z kręgosłupem i otyłość;
• Długa ścieżka kariery zarezerwowana dla najlepszych – aby zostać szefem kuchni najczęściej kucharz musi przejść przez wszystkie stanowiska w kuchni, poczynając od pomocy kuchennej.

Maja Hince
Źródła: www.careego.pl – „Kucharz – jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharz”, www.koweziu.edu.pl - Dorota Obidniak, Agnieszka Pfeiffer, Maria Suliga, „Przewodnik po zawodach”

powrót

Utworzenie portalu było współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego